• online@globstar.ro
  • Transport GRATUIT la comenzi de peste 300 lei fara TVA

CNREE si Glob Star Trade S.R.L. te ajuta sa reciclezi atat echipamentele electrice si electronice de dimensiuni mici si mijlocii, cat si baterii / acumulatori de care nu mai ai nevoie!

Ce este reciclarea?

Reciclarea este, așadar, procesul de separare, colectare și refabricare sau convertire a produselor și obiectelor folosite în materiale și produse noi. În acest fel, dispare inutilitatea obiectelor care au servit scopului pentru care au fost concepute, iar durata de viață a materialelor crește considerabil. Sustenabilitatea se bazează pe trei piloni importanți: reducerea consumului, reutilizarea și reciclarea. Beneficiile pe care toate acestea le au se răsfrâng deopotrivă asupra mediului și asupra omului. Iar impactul unui gest aparent mărunt mai pune o cărămidă în marea construcție a sustenabilității, la nivel global.

De ce să reciclezi?

Reciclarea salvează resurse, previne poluarea, susține sănătatea publică și generează un sector nou pe piața locurilor de muncă. Este benefică pentru economie, face posibilă evitarea înmulțirii sau extinderii gropilor de gunoi și nu impune eforturi prea mari. Pentru a-i înțelege valoarea reală, trebuie să privim, în ansamblu, întregul ciclu de viață al unui produs – de la extracție, la procesarea materiei brute și de la fabricație, la ieșirea din uz. 

Prin reciclare, acest ciclu devine circular și repetabil: produsele nefolosite se întorc la fabricanți, pentru crearea unor produse noi. Acest lucru nu previne doar poluarea, ci și distrugerea care are loc în sprijinul procesului de extracție al materiei prime, dacă ne gândim la defrișarea pădurilor pentru obținerea lemnului, de exemplu sau la extracția metalelor prețioase. Iată, așadar, cele mai bune argumente pentru a recicla:

De ce sa colectam selectiv DEEE?

 DEEE contin elemente non-biodegradabile si au in componenta lor substante toxice, dintre care plumbul, mercurul si cadmiul. Daca substantele ajung la gunoi, solul, aerul si apa devin poluate, iar sanatatea este pusa in pericol si pot aparea boli precum: cancer, alergii sau afectiuni ale inimii. Legislatia prevede anumite masuri in vederea protejarii mediului inconjurator si a sanatatii populatiei. Acestea au rolul de a reduce efectele nocive ale deseurilor de echipamente electrice si electronice ( DEEE).

Astfel, daca detii astfel de echipamente, conform legislatiei ai urmatoarele obligatii:

  • sa nu arunci DEEE impreuna cu deseurile menajere din locuinta
  • sa predai doar catre punctele si centrele de colectare special amenajate

Echipamentele electronice si bateriile contin materiale periculoase pentru mediul inconjurator. Deseurile de echipamente electrice si electronice, pe scurt DEEE, reprezinta o categorie speciala de deseuri, pentru ca aproximativ 70% din substantele toxice care ajung la gropile de gunoi provin de la astfel de echipamente. De aceea, este important sa le predai catre colectori autorizati. Locatia acestor puncte de colectare o poti afla aici.

Bine de stiut despre DEEE:

DEEE reprezinta componenta cu cel mai rapid ritm de crestere din fluxurile de deseuri municipale solide, deoarece oamenii isi schimba telefoanele mobile, calculatoarele, televizoarele, echipamentele audio si imprimantele mult mai frecvent decat oricand inainte. In Europa, cantitatile de DEEE generate inregistreaza cresteri cu 3-5% pe an, de 3 ori mai rapid decat fluxurile totale de deseuri.

Electronicele au efecte nocive, de 10 ori mai mare decat deseurile menajere aproximativ 75% din componentele DEEE sunt reciclabile ceea ce inseamna ca ele pot fi reutilizate la fabricarea altor electronice sau elemente electrice majoritatea tarilor europene apeleaza la procedura de reciclare electrice, electronice si electrocasnice, astfel acestea au ajuns sa economiseasca peste 44 de miliarde de kWh.